Column AD Westland - Alphons de Wit

Vandaag een column van Alphons de Wit in AD Westland. 'Het was een bijzondere Valentijnsavond in het Zuiderstrandtheater waar de 'Kwekers in de kunst' een uitverkochte zaal trakteerden op 23 Zilte Zoenen.' De column kunt u hier lezen.

zz-DSC_4498w.jpg

Doe mee met een grootse uitvoering van Carmina Burana!

Festival Classique zoekt zangers en zangeressen voor een grootse uitvoering van de Carmina Burana. Tijdens de twaalfde editie van het festival wordt het stuk drie keer uitgevoerd door het speciaal hiervoor samengestelde projectkoor van 300 zangers en zangeressen. Daarvoor zoeken we jou! Deze muzikale uitvoering vindt plaats op het Noorderstrand van Scheveningen. Dit unieke project wordt geproduceerd door Festival Classique in samenwerking met Kwekers in de kunst, Opera2Day en Theaterkoor Dario Fo. Meer informatie vindt u hier.

Carmina Burana.png

Zilte Zoenen 3, een valentijnsconcert

Zilte Zoenen 3, een een zinderend valentijnsconcert aan zee in Scheveningen
woensdag 14 februari

Ik heb heel stil naar haar geluisterd
De lieve dingen die ze zei
Toen heeft de zee me ingefluisterd
Kom nog een beetje dichterbij

Uit: ‘Lieverd’ van Toon Hermans

Na de twee succesvolle valentijnsconcerten van voorgaande jaren presenteert Kwekers in de kunst Zilte zoenen 3. Ook nu weer een afwisselend theaterconcert dat zowel de zee als de liefde bezingt en knipoogt naar ‘Scheveningen, 200 jaar badplaats’. En heel bijzonder in de versie van dit feestjaar 2018 is dat een ensemble van topmuzikanten van het Residentie Orkest het concert begeleidt. Opera, musical, kleinkunst, muziek uit films en ander verrassend repertoire passeert de revue; van Toon Hermans naar Stephen Sondheim, van de Onedin Line en de Titanic naar De Parelvissers en oude fado. Met medewerking van het Schevenings Vissersvrouwenkoor, kinderen uit Scheveningen, het Kassenbouwerskoor, Theaterkoor Dario Fo, het projectkoor van Kwekers in de kunst en meer bijzondere gasten.

Zilte Zoenen is onderdeel van de programmering van Feest aan Zee, 200 jaar badplaats Den Haag ~ Scheveningen. In 1818 bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Dit jaar biedt de stad haar inwoners en bezoekers een zee aan festiviteiten. Bekijk het hele programma op feestaanzee.nl

Kaarten 20/15/10 euro zijn te koop van bij
www.zuiderstrandtheater.nl
of 070 88 00 333

Houtrustweg 505
2583 WB Den Haag

Zilte Zoenen is een productie van Kwekers in de kunst, Zuiderstrandtheater en Residentie Orkest en werd mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Rabobank Den Haag, Feest aan Zee, Vrienden in de kunst en W. van der Zwan & Zn..

AD Westland - Column Alphons de Wit - 5 november 2017

Dat Sjaak alvast 40.000 euro heeft laten overmaken is niet meer dan normaal

COLUMN Een beetje triest is het wel. Heb je net je hielen gelicht, hebben ze je nota bene onder oorverdovend applaus de hoogst onderscheiding van de gemeente op je revers gespeld, mag je jezelf ereburger noemen en vervolgens gaan ze je met grof geschut te lijf omdat je een onrechtmatige betaling zou hebben gedaan aan een hoogstaand cultureel gezelschap.

Alphons de Wit 05-11-17, 16:06 

De Kwekers in de Kunst liggen niet zo lekker in het Westland. Natuurlijk, in het vorige leven, als Dario Fo, werden leuke dingen gedaan. Uniek zelfs. Nog nergens vertoond: in een jaar tijd elf verschillende opera's in de elf dorpskernen. Op scholen werden leerlingen in contact gebracht met cultuur, allemaal geweldig, maar het mocht niets kosten. De organisatie werd te professioneel vond de politiek, de kosten liepen te hoog op, en dus werd Dario Fo omzichtig de nek omgedraaid en vervolgens als Kwekers in de Kunst in de armen van de Den Haag gedreven. Den Haag heeft De Kwekers inmiddels met open armen ontvangen en geniet van de culturele topprestaties.

Het siert Sjaak van der Tak dat hij De Kwekers op waarde heeft weten te schatten en hen niet de rug heeft toegekeerd. Het siert hem en het college dat ze aan de Kwekers hebben gedacht voor de opening van het World Horticenter, zozeer zelfs dat er een fors bedrag is uitgetrokken om de Kwekers iets moois te laten creëren.

Natuurlijk had de gemeenteraad van Westland zich daarover moeten uitspreken. De door de bevolking gekozen vertegenwoordigers die te pas en te onpas laten blijken dat ze, behalve in verkiezingstijd, eigenlijk niet zoveel met het stemvee te maken hebben, vinden dat ze overal iets van moeten vinden. Dat Sjaak alvast 40.000 euro heeft laten overmaken, al dan niet met goedkeuring van de collegeleden, is niet meer dan normaal. Je moet toch bijna overal waar je een bestelling van een ton plaats een gedeelte vooruitbetalen. Bij normale verstandhoudingen zou niemand een woord vuil hebben gemaakt over de zaak. Vlak voor de verkiezingen wordt het verhaal echter met gejuich ontvangen en wordt de eerste poging gedaan het blazoen van de populaire ex-burgemeester van alle glans te ontdoen. Dat is flink, heel flink.

Column AD Westland Alphons de Wit 5 november 2017

Satyagraha

De opera Satyagraha van de wereldberoemde componist Philip Glass is geïnspireerd op Mahatma Gandhi’s filosofie van geweldloos verzet. De componist gaf persoonlijk toestemming aan Korzo producties en Kwekers in de Kunst om zijn opera uit te voeren in een nieuwe enscenering met Indiase moderne dans. Het publiek werd al verrast in 2015 en 2016 met de eerste twee Aktes. In het jaar van Glass’ 80e verjaardag wordt deze muzikale happening voltooid in een uitvoering met 60 westerse - en Indiase koorzangers, operazangers, Indiase dansers, moderne dansers en muzikanten.

compositie Philip Glass | dirigent Rick Schoonbeek |  leiding Zangam koor Samhita Mundkur | leiding Theaterkoor Dario Fo Rick Schoonbeek, Boudewijn Ruigrok | dramaturgie  Leo Spreksel | lichtontwerp Peter Lemmens

De voorstelling in Korzo duurt 3 uur incl. pauzes

Speeldata:
vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober 2017 om 19.30 uur
zondag 29 oktober om 14.00 uur

Keuken van Satyagraha:
zaterdag 28 oktober om 17.00 uur

Kaartverkoop & informatie:

Korzo

Satyagraha is een productie van Korzo producties & Kwekers in de Kunst en wordt mogelijk gemaakt door donateurs, het VSBfonds, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Fonds Cultuurparticipatie, Prins Bernard Cultuurfonds en de Cultuurschakel.

Harde Handen, een vissersopera over Scheveningen

Nu extra voorstellingen in de verkoop voor dinsdag 12 en woensdag 13 september!

Wegens groot succes in reprise: Harde Handen, gebaseerd op Heijermans' klassieker Op Hoop van Zegen. Met ontroerende liedjes, humor en veel anekdotes over het harde vissersbestaan in Scheveningen van de vorige eeuw. Niemand minder dan Loes Luca speelt de beroemde rol van Kniertje. Harde Handen is dan wel een reprise van twee jaar geleden, maar de vissersopera is toch niet helemaal hetzelfde. De muziek wordt dit keer uitgevoerd door het Residentie Orkest en aan de cast is acteur Bas Muijs toegevoegd! 

Harde Handen is een prachtig spektakel over de eeuwige strijd tegen geld, macht en de zee. Aanbevolen voor jong (8+) en oud!
Speeldata: 7, 8, 9, 10 (matinee), 12 en 13 september
Kaarten: Zuiderstrandtheater

“Degelijk vakwerk in Scheveningse vissersmusical” 
"Loes Luca is niet alleen geestig maar ook tragisch, en ze zingt uitstekend.” 

- Theaterkrant

Het publiek over Harde Handen:
‘Geweldige voorstelling, we hebben genoten!’
‘Het was SUPER bij Harde Handen!’
‘De zang, muziek, de kostums, alles was fantastisch.’

Regie Pieter Kramer Tekst Bouke Oldenhof (met tekstbijdragen van Hans Dorrestijn) Muziek Willem Breuker e.a. Muzikale leiding Rick Schoonbeek en Boudewijn Ruigrok Met Loes Luca, Lester van Olffen, Jeffrey Boekestijn, Jennifer Welts, Julia van der Vlugt, Koos Sekrève, Bas Muijs, Residentie Orkest, Theaterschool Rabarber, Kwekers in de kunst, Theaterkoor Dario Fo en het projectkoor van meer dan 100 Scheveningers.

Visserskoppen; een ode aan alle Scheveningse vissers
Tijdens de serie voorstellingen van de vissersopera Harde handen van 7 tot 13 september is ook Visserskoppen weer te bewonderen. Een expositie van 40 sprekende foto’s en citaten aan het hek bij de haven van het Zuiderstrandtheater, gemaakt door huisfotograaf Emi Barendse.

Honderd jaar pacificatie

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de historische schoolstrijd ten einde kwam en er algemeen kiesrecht (voor mannen..) werd ingevoerd. Samen wordt dat de pacificatie genoemd. Door Stichting Historie-KS zijn we gevraagd om deze gebeurtenis na te spelen op het Binnenhof in Den Haag. Met honderd demonstrerende vrouwen onder leiding van Aletta Jacobs en allerlei ministers die toen een belangrijke rol hebben gespeeld. Afgelopen weekend, in de zon, trokken we veel bekijks met de honderd roepende vrouwen in historische kleding met oude spandoeken door de binnenstad van Den Haag. Voor foto's kijk op Oypo

hf-DSC_8183p-n.jpg

Haags Historisch festijn

Dit weekend werkt Kwekers in de kunst mee aan het Haags Historisch festijn. Wij werken mee aan het onderdeel Pacificatie. 100 Vrouwen in kleding van 100 jaar geleden trekken naar het Binnenhof om de demonstratie voor vrouwenkiesrecht van 100 jaar geleden na te bootsen. Er worden strijdliederen gezongen onder begeleiding van de Maxima's. Op het Binnenhof vindt ook het schouwspel Kiesrecht+Schoolstrijd=Pacificatie plaats.
Dit geheel wordt 6 x uitgevoerd op zaterdag 19 en zondag 20 augustus om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. Het is voor iedereen gratis toegankelijk. In het Nutshuis vinden voordrachten plaats tussen 11.00 en 15.30 uur. Hier meer info Haags Historisch festijn.

Opening Sportcampus Zuiderpark

Speciaal voor de buurt veranderde Sportcampus Zuiderpark afgelopen zaterdagavond in een cultuurpaleis. Samen met het Metropole Orkest zongen muzikanten uit alle windstreken de sterren van de hemel. Kwekers in de kunst werkte nauw samen met het Metropole Orkest en de gemeente om deze culturele avond in te vullen. Naast optredens van Theaterkoor Dario Fo traden uiteenlopende artiesten op zoals de Antilliaanse jazzzangeres Izaline Calister, de Belgisch-Marokkaanse zanger Rachid Kasmi, de Argentijnse zanger Jose Rivero, de Turkse zangeres en pianiste Karsu, Bollywoodzangeres Madhu Lalbahadoersing en zanger Edgar Burgos van de feestband Trafassi. De avond sloot af met een spectaculaire vuurwerkshow. 

sportc-DSC_6683k.jpg

High Tea Etnische Zakenvrouwen Nederland

Op uitnodiging van de gemeente Den Haag verzorgde Theaterkoor Dario Fo 2 juli een muzikaal optreden tijdens een bijzondere bijeenkomst over Vrouwelijk Leiderschap. Dagvoorzitter voor de 11e editie van de EZVN High Tea Etnische Zakenvrouwen Nederland (EZVN) was de journalist Sheila Sitalsing. De bijeenkomst werd georganiseerd op een unieke locatie in de stad: het Vredespaleis.

Boerol – Theaterdiner

Op de vrijdag voor Boerol werden tijdens de eerste gang van het sfeervolle diner prachtige stukken uit de opera Carmen gezongen door Koos en Jolentha van Theaterkoor Dario Fo o.b.v. Rick Schoonbeek van Kwekers in de kunst.

Boerol - Boerolballades

Boudewijn en Marlies Ruigrok van Kwekers in de kunst en Theaterkoor Dario Fo brachten een ode aan 10 jaar Boerol. Met de Boerenballades in de schapenstal zongen zij het geweldige festival Boerol 2017 naar de FINALE toe.

b-DSC_6324.jpg

Preview Harde handen op Boerol

In de silo gaven de vissers en hun vrouwen van het projectkoor van Kwekers in de kunst een preview uit de opera Harde Handen. Harde handen is een echte vissersopera met ontroerende liedjes, humor en veel anekdotes over het harde vissersbestaan in Scheveningen van de vorige eeuw. Wegens groot succes gaat Harde handen in reprise van 7 t/m 10 september in het Zuiderstrandtheater

br-DSC_6358.jpg

Eerste paal OCC Den Haag

Op woensdag 22 juni 2017 was het dan eindelijk zover. De eerste paal voor het OCC, de cultuurtempel in het centrum van de stad Den Haag met natuurlijk optredens van de toekomstige gebruikers van het OCC waaronder Kwekers in de kunst. Een klein feestje aan het Spui waar Theaterkoor Dario Fo namens de kwekers het Eerst paal-lied zong uit de muziektheatervoorstelling De Vloek op Scheveningen.

Opening FNV-hoofdkantoor

Op 9 juni opende het FNV een nieuw kantoor. Kwekers in de kunst werd gevraagd om mee te werken aan dit House Warming Festival waarbij vier hoofdkantoren van de FNV in Amsterdam, Zoetermeer, Woerden en in Utrecht verhuisden naar het Mediq-hoofdkantoor Leidsche Rijn, waar 2000 mensen komen te werken. Theaterkoor Dario Fo verzorgde het muzikale deel van deze feestelijke opening.

Meespeelvoorstelling Juffrouw Kachel

Hou je van acteren, muziek en zingen? Sta je graag op het podium? Of zou je het eens willen proberen? Geef je dan nu op voor de meespeelvoorstelling Juffrouw Kachel. We zoeken kinderen van 8 tot en met 12 jaar die samen met muzikanten en acteurs een stuk spelen geïnspireerd door het beroemde boek over een vreselijk enge juffrouw van Toon Tellegen: Juffrouw Kachel.

Lees de flyer Meespeelvoorstelling Juffrouw Kachel

In de zomervakantie-week van 31 juli tot en met 4 augustus wordt er elke ochtend gewerkt aan het stuk. En op zaterdag 5 augustus wordt het gespeeld in Lijm & Cultuur en kunnen je ouders, je opa en je oma, je broertjes en zusjes, de buurvrouwen en anderen komen kijken.

Juffrouw Kachel heeft twee manieren van slaan, en allebei zijn ze heel gemeen. Juffrouw Kachel is dan ook verschrikkelijk gemeen. En wat kun je daartegen doen? Op wraak zinnen.. Want er zijn ook heel veel manieren om wraak te nemen! Maar niets is wat het lijkt. Is de gemeenheid van Juffrouw Kachel wel echt waar? Misschien heeft zelfs Juffrouw Kachel wel een klein hartje.

Data repetities en voorstelling:
31 juli tot en met 4 augustus – repetities van 10.00 tot 11.30 uur in VAK Delft, Westvest 9 in Delft
5 augustus – generale repetitie van 10.00 – 11.30 uur
5 augustus – voorstelling om 18.00 uur in Lijm & Cultuur, Rotterdamseweg 272 in Delft

Aanmelden
Lijkt het je leuk om mee te doen, of wil je meer informatie: mail dan naar Emi. Kosten om deel te nemen bedragen € 25,-.

Juffrouw Kachel is een productie van Kwekers in de kunst in samenwerking met Delft Chamber Music Festival.

De oogst van twee jaar Kwekers in de kunst

Trots presenteren we u De oogst van twee jaar Kwekers in de kunst. Met deze publicatie kijken we voldaan terug naar de eerste twee jaren van Kwekers in de kunst. Wat begon als een plan om het erfgoed van het Dario Fo, ondernemers in de kunst te bewaren, is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze kunstorganisatie die kantoor houdt in het Zuiderstrandtheater, met een schat aan bijzondere projecten en fantastische samenwerkingspartners waar we 'groos' op zijn, zoals ze in Westland zouden zeggen.

In de uitgave De oogst van twee jaar Kwekers in de kunst vindt u niet alleen grootse muziektheaterprojecten, maar ook poëzie, beeldende kunst, erfgoed, maatwerk en nog meer. Professionele partners, deelnemers en mensen die op een andere manier bij en met Kwekers in de kunst betrokken zijn vertellen over onze samenwerking. Achterin vindt u nog een stuk gewijd aan de ruggengraat van onze muziektheaterprojecten: Theaterkoor Dario Fo. Ook in de toekomst staan alweer mooie projecten op stapel. Zo brengen we de reprise van de Scheveningse vissersopera Harde Handen in samen werking met het Zuiderstrandtheater en zetten we onder andere onze bijzondere band met Korzo voort in een volledige uitvoering van Philip Glass' opera Satyagraha, met zangers vanuit de hele wereld, fantastische dansers en muzikanten. Daarnaast breiden we onze samenwerking met het prestigieuze Delft Chamber Music Festival uit en ons Theaterkoor Dario Fo staat volgend seizoen weer op de planken met de fenomenale flamencogitarist Paco Peña in het Zuiderstrandtheater. 

Veel om op terug te kijken, maar ook veel om naar uit te zien, dus!

U kunt de publicatie hier online bekijken. Het boekje is ook fysiek verkrijgbaar voor €12,50 inclusief verzendkosten. Als u geïnteresseerd bent, stuur dan een mail naar boudewijn@kwekersindekunst.nl.

Theaterkoor Dario Fo bij DWDD

Marcel Rijans met Theaterkoor Dario Fo illustreerden afgelopen vrijdag het legendarische DennisBergkamp-doelpunt bij De Wereld Draait Door. Een ode met 'Nessun Dorma' uit de opera Turndot van Puccini. Bekijk hier het fragment van De Wereld Draait Door Het Theaterkoor Dario Fo van Kwekers in de kunst trad al vaker op bij DWDD maar nog niet eerder was het zo'n 'spoedklus'. Rond 14.00 uur werd het koor benaderd en om 19.00 uur stond het klaar in de studio op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. 

Reprise van Harde Handen in september

Harde Handen is een vissersopera over Scheveningen. Veel mensen hebben de opera in 2015 gemist. Daarom de reprise van de Scheveningse vissersopera Harde Handen naar het bekende verhaal van ‘Op hoop van zegen’ over het harde vissersbestaan in de vorige eeuw, speciaal geschreven naar de geschiedenis van Scheveningen. In de regie van Pieter Kramer met Loes Luca als Kniertje, Theaterkoor Dario Fo en met een projectkoor van meer dan honderd Scheveningers.
Nieuws over inschrijving voor het projectkoor op deze site onder 'meedoen'.

7 t/m 10 september 2017 I 20:00 uur – Zuiderstrandtheater  

Kaarten vanaf half mei via www.zuiderstrandtheater.nl  

 

Satyagraha op CaDance Festival

Na het grote succes tijdens India Dans Festival in oktober worden de Satyagraha I en II van Philip Glass speciaal voor festival CaDance 2017 hernomen. Twee van de drie aktes worden uitgevoerd door het door Korzo opgerichte Indiase Zangam koor, Theaterkoor Dario Fo en Indiase dansers. De choreografie is van Revanta Sarabhai en Kalpana Raghurama.

Kaarten op www.cadance.nl/nl/producties/satyagraha of bij de festivalkassa in het Korzo theater aan de Prinsestraat 42, Den Haag
tel 070 363 7540.

Klik hier voor de e-flyer