ZING MEE AAN ZEE

Zuiderstrandtheater en Kwekers in de kunst presenteren

ZING MEE AAN ZEE
In januari 2019 trapt het Zuiderstrandtheater het jaar af met Zing mee aan Zee. Hierbij krijgt iedereen die van zingen houdt de mogelijkheid om workshops te volgen bij professionals en samen op te treden op het prachtige podium van het Zuiderstrandtheater.
 
Zin om mee te doen? 
Haags Wereldkoor, Musical sing-a-long en/of Opera Scratch? Lees meer in deze flyer en onderaan dit bericht en maak je keuze of doe overal aan mee. Ook leuk om kado te krijgen. Of geven, nog mooier!
Klik voor informatie en deelnemerskaarten:

Haags Wereldkoor

Musical-sing-a-long

Opera Scratch

Passe Partouts

donderdag 10 januari 
Het Haags Wereldkoor met muziek uit alle windrichtingen samen met slagwerkgroep Percossa
Het Haags Wereldkoor verraste de bezoekers eerder dit jaar, en nu zijn ze terug. In januari werken ze samen met slagwerkgroep Percossa en zangers uit Den Haag en omstreken. Hou je van zingen en wil je een keer op een groot podium staan? Meld je dan aan voor het Haags Wereldkoor. Een koor dat veelzijdig repertoire zingt uit alle windstreken. Waar je roots ook liggen, iedereen is welkom. Ook als je niet eerder gezongen hebt.

vrijdag 11 januari
Musical-sing-a-long met Stanley Burleson en Vajèn van den Bosch.
De leukste musical sing-a-long van het land komt naar Den Haag! Op vrijdag 11 januari stappen musicalsterren Vajèn van den Bosch (o.a. The Sound of Music en On Your Feet!) en Stanley Burleson (o.a. Miss Saigon, Sister Act en Elisabeth) op het podium van het Zuiderstrandtheater. Kom zelf ook luidkeels meezingen vanuit je stoel. Voor koren is er een kans om mee te zingen op het podium. Meld jouw koor en jullie favoriete nummer aan voor 23 december 2018 via emi@kwekersindekunst.nl
Win een meet & greet met Stanley Burleson en Vajèn van den Bosch.
 
zaterdag 12 januari
Operascratch in één dag met (semi)amateurs en professionals met live orkest.
Ben jij een geoefende operazanger(es) en kan je er geen genoeg van krijgen? Of ben je een liefhebber met iets minder ervaring? Je kunt kiezen uit twee verschillende programma’s. Na aanmelding krijg je digitale bladmuziek en oefenbestanden opgestuurd.
Het eerste programma is geschikt voor minder ervaren zangers. Hierbij volgen de zangers de workshops stemvorming en zingen in een koor en werken we aan de houding op het toneel.
Het tweede programma is geschikt voor meer ervaren zangers. Ze repeteren aan alle stukken (o.a. uit Aïda, Carmen en Il Trovatore). 's-Avonds is het concert met professionele solisten en orkest in het Zuiderstrandtheater.

Expositie Van de Staat tot het Zwarte Pad

Deze week wordt een bijzonder schilderij onthuld door Dhr. Wim Deetman, voorzitter van de stichting Feest aan Zee. Het schilderij bestaat uit 100 paneeltjes die samen de kustlijn vormen van Scheveningen vanuit de lucht gezien. De paneeltjes werden geschilderd door 100 ouderen in Scheveningen, ter gelegenheid van Feest aan Zee, 200 jaar Scheveningen Bad. De opening van de expositie vindt plaats op woensdag 28 november 2018 van 19.00 - 20.00 uur in de Blauwe loods tegenover het Zuiderstrandtheater, Kranenburgweg 203, 2685 ER Scheveningen. Naast het schilderij van 6 meter breed, hangt een foto van 100 paar ogen. Het zijn de 200 ogen van de deelnemende ouderen met hun blik op Scheveningen en verhalen over hun geliefde badplaats.

De expositie is te zien tijdens

opening 28 november 2018, 19.00           Zuiderstrandtheater, blauwe loods

1 – 14 december 2018                                Nutshuis, Riviervismarkt 5

17 - 27 december 2018                              Bosch en Duin, Scheveningseweg 76

5 januari - 24 maart 2019                           Muzee, Neptunusstraat 90-92

Dit project van Kwekers in de kunst is tot stand gekomen in samenwerking met Vrienden van Muzee Scheveningen, Mechropa, Het Kalhuis, Wijkwinkel Gentsestraat, Bosch en Duin en werd mogelijk gemaakt door Stichting Feest aan Zee.

Satyagraha

Satyagraha

Shailesh BahoranKalpana RaghuramanRevanta Sarabhai | Zangam koor, Theaterkoor Dario Fo, Korzo producties, Kwekers in de Kunst

Indiase dans ontmoet Philip Glass opera

Utrecht | Stadsschouwburg Utrecht
vr 26 okt 2018 | 20:00

Den Haag | Zuiderstrandtheater
za 27 okt 2018 | 19:30
zo 28 okt 2018 | 14:00

Amsterdam | Theater de Meervaart
zo 18 nov 2018 | 19:00

De monumentale opera Satyagraha van de wereldberoemde componist Philip Glass is geïnspireerd op Mahatma Gandhi’s filosofie van geweldloos verzet. De opera is niet vaak opgevoerd, maar wordt beschouwd als een sleutelwerk in het oeuvre van de componist. Satyagraha is ook de opera waarin de invloed van de Indiase muziek zich in het werk van Glass het duidelijkst manifesteert. De componist gaf persoonlijk toestemming aan Korzo producties en Kwekers in de kunst om zijn opera uit te voeren in een nieuwe enscenering met Indiase moderne dans. Zestig koorzangers uit de klassieke en Indiase muziek, operazangers, Indiase dansers, moderne dansers en musici brengen deze muzikale happening op tournee. Flyer Satyagraha.

 Foto: Emi Barendse

Foto: Emi Barendse

Satyagraha betekent letterlijk “truth force”. De opera wordt gezongen in het Sanskriet, heeft geen doorlopend verhaal en is opgebouwd uit drie aktes. Elk van de drie delen staat voor een periode waarin oorlog en geweld heerst. Waar in Akte 1 de oproep tot geweld en de gevolgen voelbaar worden, staat in Akte 2 het antwoord op de zinloosheid en vernietigende kracht van geweld centraal. Akte 3 verwijst terug naar Akte 1 en roept de vraag op hoe de eindeloze cyclus van geweld te keren is. De goden zwijgen. De mens zelf moet de hoop op een nieuw begin vanuit zijn eigen overtuiging tot leven brengen.

componist Philip Glass | dirigent Rick Schoonbeek | regie Leo Spreksel | leiding Theaterkoor Dario Fo Rick Schoonbeek, Boudewijn Ruigrok | leiding Zangam koor Samhita Mundkur | choreografie Akte 1 Revanta Sarabhai | repetitor Akte 1 Jolanda Boejharat | choreografie Akte 2 Kalpana Raghuraman | choreografie Akte 3 Shailesh Bahoran | lichtontwerp & visuals Peter Lemmens

Satyagraha is een coproductie van Korzo producties en Kwekers in de kunst en is financieel mogelijk gemaakt met de steun van donateurs, VSB Fonds, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Fonds Cultuurparticipatie, Prins Bernard Cultuurfonds en de Cultuurschakel.

De tournee van Satyagraha wordt mede mogelijk gemaakt door het BNG Cultuurfonds.

De totale voorstelling duurt 3 uur inclusief pauzes.

uit de pers

'De Indiase kant van Philip Glass.' (theaterkrant.nl ★★★)

'Overweldigd. Zo voel ik me na Satyagraha.' (Indiase klassieke dans)

'Imposant is de temperamentvolle muziek, met de zang van de solisten als de meest emotioneel-expressieve bijdrage aan het geheel. In de choreografie, die de kracht van vrouwen centraal stelt, herken je allerlei bewegingen uit Indiase dansvormen. Geïsoleerd en repetitief ingezet, krijgen die een mooie andere lading.' (de Volkskrant ★★★)

pers 2 Satayagraha Akte 1 2015 - foto Emi Barendse.jpg

Foto’s: Emi Barendse

pers 6 Satayagraha Akte 1 2015 - foto Emi Barendse.jpg
s-DSC_0654.jpg

Expositie De vis wordt duur betaald

De vis wordt duur betaald
Donderdag 6 september 2018 - zondag 30 september 2018
Zuiderstrandtheater

Een ode aan alle Scheveningse vissersvrouwen. Deze foto expositie brengt het leven van de Scheveningse vissersvrouwen in beeld met hun portretten, handen en verhalen. Wanneer hun mannen op zee waren leefden deze bijzondere vrouwen hun soms harde maar vrije bestaan aan de wal. Altijd aan het werk, sterk, onafhankelijk en trots. 
De titel van de expositie is ontleend aan de bekendste zin uit Op hoop van zegen van Herman Heijermans. De expositie is een vervolg op ‘Visserskoppen’, een foto-expositie over Scheveningse vissers in 2015. 

Fotograaf Emi Barendse van Kwekers in de kunst werd gevraagd om in het kader van Feest aan Zee ook de vrouwen te portretteren. De expositie hangt aan het hek bij de haven op het terras van het Zuiderstrandtheater, Houtrustweg 505, 2583 WB Den Haag. Gratis toegang!

Feest aan Zee

‘De vis wordt duur betaald’ maakt deel uit van het themajaar Feest aan Zee. 

Precies 200 jaar geleden richtte Jacob Pronk het eerste badhuis van Scheveningen op, een klein houten huisje met vier badkuipen met zeewater. Hierdoor ontstond de eerste badplaats van Nederland. Het vissersdorp groeide uit tot een prachtige plek aan zee met veel grandeur en werd tevens de populairste badplaats van Nederland. 

SCHEVENINGSE KUREN

SCHEVENINGSE KUREN
EEN OPERA OVER 200 JAAR SCHEVENINGEN BADPLAATS
geschreven door Sjaak Bral

do 6 t/m za 8 september 20:00 (première vrijdag 7 september)
zo 9 september 14:30,
di 11 & wo 12 september 20:00
Zuiderstrandtheater, Scheveningen

Informatie & kaartverkoop www.zuiderstrandtheater.nl 070 88 00 333

De gastvrijheid van Scheveningen is wereldberoemd. Ook deze avond, tijdens een bruiloftsfeest in het Kurhaus, worden de feestgangers in de Kurzaal door de ceremoniemeester onthaald op een warm welkom. In het Nederlands én het Papiaments. Als het dochtertje van één van de aanwezigen vraagt of het Kurhaus een paleis is, durft de gastheer geen nee te zeggen. Dit blijkt het startsein voor een wonderlijke reis door de tijd, van Jacob Pronk tot de Rolling Stones, waarbij de werkelijkheid flink wordt opgerekt. Historisch nepnieuws? Welnee. De leugen is zó mooi, dat iedereen zou willen dat het de waarheid was.

FLYER

Na het succes van Harde Handen en De Vloek op Scheveningen presenteren het Zuiderstrandtheater & Kwekers in de kunst de gloednieuwe volksopera: Scheveningse Kuren. 

Regie Kees Scholten Tekst Sjaak Bral Muzikale leiding Rick Schoonbeek & Boudewijn Ruigrok Uitvoering muziek Residentie Orkest Decor Tessa Verbei Kostuum Tanja Schwerdfeger
Met Susan Malaika Bailey, Marcel Reijans, Sjaak Bral als ceremoniemeester, het Volksoperahuis, Rabarber, koor Surinaamse vrouwenvereniging Afimo, Theaterkoor Dario Fo en een kleurrijk projectkoor van Scheveningers en Hagenaars.

Scheveningse Kuren is onderdeel van Feest aan Zee en wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Bankgiroloterij, Feest aan Zee, Fonds 1818, VSB Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds.
Volg de aanloop naar deze volksopera via facebook.com/scheveningsekuren

 

 

Carmina Burana uitverkocht

De Carmina Burana is zowel op 7,8 als 9 juni uitverkocht. We verwachten dat er komende week nog een paar kaarten beschikbaar gaan komen. Houd hiervoor goed de website en Facebook-pagina in de gaten van Festival Classique

De grillen van vrouwe Fortuna, vooral die in de liefde, fascineren, frustreren en inspireren de mensheid al eeuwen. Daaronder componist Carl Orff, die 24 middeleeuwse gedichten over lot en liefde uit de Carmina Burana als basis nam voor zijn absolute meesterwerk. Zijn Carmina Burana groeide uit tot een van de meest geliefde koorwerken uit het repertoire, een stuk met rituele kracht, dat steeds nieuwe generaties weet aan te steken. Op het zand van het Noorderstrand krijgt het werk nu een unieke uitvoering in een bijzondere setting. De musici, een koor van ongekende omvang, de dansers en solisten geven ons tijdens dit concert een aangrijpend portret van vrouwe Fortuna en laten ons ervaren hoe haar rad niemand ontziet, ook niet haarzelf. 

Carmina Burana is geproduceerd door Festival Classique, OPERA2DAY en Kwekers in de kunst, in
samenwerking met De Dutch Don’t Dance Division en slagwerkgroep Percossa.

Kledingadvies
De voorstelling vindt plaats op het strand in de buitenlucht en is dus niet overdekt. Stem kleding en schoenen daarom af op het weer en de locatie. Denk daarbij aan warme kleding/ regenkleding / poncho/ platte schoenen en dergelijke. Tijdens de voorstelling zijn paraplu’s helaas niet toegestaan. 

Toegankelijkheid 
Omdat deze voorstelling op het strand plaatsvindt, is dit concert helaas zeer lastig bereikbaar voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Op deze buitenlocatie maken we gebruik van zitplaatsen die minder comfortabel zijn dan die tijdens concerten in de binnenlocaties. Neem tijdig contact op voor meer informatie over het boeken van een rolstoel- en een begeleiderticket met Festival Classique via 070 38 34 230.

Dinerarrangement
Dit concert is tevens te boeken met een dinerarrangement om 18.00 uur bij Restaurant Waves in het Kurhaus. De prijs van € 69,50 p.p. is inclusief het ticket en een 3-gangen diner, exclusief dranken. Je kunt dit ticket met diner aanvinken in de ticketshop onder de knop ‘bestellen’. Dit kan tot 1 dag van tevoren, daarna kun je bellen met Restaurant Waves (070 416 2636).

Genoemde prijzen zijn exclusief € 0,99 servicekosten per ticket.
Daarnaast worden per transactie € 0,79 kosten in rekening gebracht.

UITVOERENDEN

Katrien Baerts sopraan
Kaspar Kröner countertenor
Martijn Sanders bariton
Haags Matrozenkoor  
Theaterkoor Dario Fo
Projectkoor Carmina Burana
Pianoduo Scholtes & Janssens
Percossa
slagwerk    
De Dutch Junior Dance Division dans

Rick Schoonbeek muzikale leiding
Thom Stuart choreografie/bewegingsregie
Serge van Veggel concept&regie
Herbert Janse en Ronald Tebra scenografie
Uri Rapaport licht
Rob van der Meijs geluid

 

Zing mee in  'Scheveningse Kuren'

Zing mee in 'Scheveningse Kuren'
een volksopera over 200 jaar badplaats

Half mei is dit project van start gegaan. Alleen mannen kunnen zich nog aanmelden via tanja@kwekersindekunst.nl 

Na het succes van Harde Handen en De Vloek op Scheveningen presenteren het Zuiderstrandtheater en Kwekers in de kunst: Scheveningse Kuren, een volksopera over 200 jaar badplaats. Net zoals bij De Vloek schrijft Sjaak Bral het libretto! Een groot en kleurrijk koor van Scheveningers en Hagenaars zingt mee. Speciaal voor dit project zijn wij ook op zoek naar mensen met een Afro-Caribische achtergrond.

Kom meezingen in het koor
Wil je op het podium schitteren naast Sjaak Bral, solisten Susan Malaika Bailey en Marcel Reijans en met orkestrale begeleiding van het Residentie Orkest? Meld je dan nu aan! Iedereen kan meedoen. Mensen met jarenlange koorervaring of mensen die alleen onder de douche zingen. Je bent meer dan welkom. 

Kick-off
Op vrijdagavond 11 mei ben je om 20.00 uur van harte welkom voor kennismaking en meer informatie bij de kick-off van Scheveningse Kuren.

Koorrepetities
Vanaf 17 mei elke donderdagavond van 20.00 - 22.00 uur
(geen repetities van 16 juli t/m 12 augustus).

Locatie kick-off en koorrepetities
De blauwe loods tegenover het Zuiderstrandtheater op Scheveningen. Kranenburgweg 203, 2583 ER Den Haag.

Generale en voorstellingen
5 t/m 12 september 2018.

Aanmelding & kosten
Enthousiast geworden? Aanmelden kan via tanja@kwekersindekunst.nl 
De kosten voor deelname bedragen € 75,-. 
De Ooievaarspas biedt 50% korting.

Productie

Zuiderstrandtheater & Kwekers in de kunst

www.zuiderstrandtheater.nl | www.kwekersindekunst.nl 

Scheveningse Kuren is onderdeel van de programmering van Feest aan zee, 200 jaar badplaats Den Haag - Scheveningen. In 1818 bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Dit jaar biedt de stad haar inwoners en bezoekers een zee aan festiviteiten. Bekijk het hele programma op feestaanzee.nl

 

Kromme Jongens

Kromme Jongens
een soortement van mee-lal-musical

Vrijdagavond 15 juni 2018
Park De Hoge Bomen, Naaldwijk

De kaartverkoop is gestart! 

www.dewestlandkros.nl 

Tien jaar na het waanzinnige succes van 'Kromme Jongens, de musical' is er eindelijk een vervolg! Kom meelallen met alle muzikale hoogtepunten: Bloemkool, Het leed der tuinders, Brengt het nog wat op en nog veel meer. Met een superband en gezongen door sterren van de originele cast, aangevuld met Westlandse coryfeeën.

kromme jongens-unnamed.png

Een soortement van mee-lal-musical
Vrijdag 15 juni wordt Park De Hoge Bomen omgetoverd tot klein Westland en wordt het unieke gevoel van tien jaar geleden weer opgeroepen. Live gespeeld en gezongen door sterren van de originele cast, zoals Peter Dijkhuizen, Koos Sekrève, Bob van Roode, het Kassenbouwerskoor en Theaterkoor Dario Fo, aangevuld met Westlandse coryfeeën. Op grote schermen worden de liedteksten getoond en uiteraard ook het beeldmateriaal van de originele musical. Beleef dit bijzondere en eenmalige evenement en geniet van wat het Westland mooi en uniek maakt! 

kromme jongens- (1).png

"Het moest er toch een keer van komen!", aldus Peet Kruithof en Jump Koch, de artistieke leiders van De Westland Kros. "De musical was toen echt uniek. En nu, na tien jaar, geven we er een twist aan. Het zal meer een pop-beleving worden, maar de sfeer zal hetzelfde zijn. Zeker doordat we gebruik maken van de originele beelden uit de musical. Het leuke is nu dat iedereen kan mee-lallen, doordat de teksten ook op de schermen worden getoond. Dit alles in een omgeving die is omgetoverd tot Klein Westland, met een kassie, een ketelhuis, Kreidlers en Zundaps. Wij zijn er trots op dat Kwekers in de kunst deze mee-lal-musical artistiek begeleiden en uitvoeren, wat ze ook hebben gedaan destijds bij 'Kromme Jongens de musical'."

Je mag je eigen krukje meenemen!

De kaartverkoop is gestart! 

www.dewestlandkros.nl 

Combi-kaarten bieden korting:
15 juni Kromme Jongens, de mee-lal-musical
& 16 juni Westland Kros 

kromme jongens- (2).png

 

 

Requiem for the Earth

Requiem for the Earth - Paco Pena & Theaterkoor Dario Fo
Donderdag 3 mei 20 u en vrijdag 4 mei 20.30 u.
Hij schreef dit stuk vanuit het idee dat ons bestaan op deze aarde kortstondig is. We zijn allemaal voorbijgangers. In tegenstelling tot de katholieke dodenmis is Peña's requiem een ode aan het leven op aarde. Ook dit keer wordt hij vergezeld door zijn eigen dansers en muzikanten en ondersteund door het koor van Kwekers in de Kunst: Theaterkoor Dario Fo.
Kaarten en info Zuiderstrandtheater
Een van de trouwe bezoekers van het Zuiderstrandtheater noemde de uitvoering van de Misa Flamenca van Paco Peña vorig jaar: 'Misschien wel mijn mooiste theaterervaring ooit.' En hij was niet de enige die enthousiast reageerde. De zaal zinderde. En nu komt de wereldberoemde flamencogitarist terug met zijn beroemde 'Requiem for the Earth'.  

Column AD Westland - Alphons de Wit

Vandaag een column van Alphons de Wit in AD Westland. 'Het was een bijzondere Valentijnsavond in het Zuiderstrandtheater waar de 'Kwekers in de kunst' een uitverkochte zaal trakteerden op 23 Zilte Zoenen.' De column kunt u hier lezen.

zz-DSC_4498w.jpg

Doe mee met een grootse uitvoering van Carmina Burana!

Festival Classique zoekt zangers en zangeressen voor een grootse uitvoering van de Carmina Burana. Tijdens de twaalfde editie van het festival wordt het stuk drie keer uitgevoerd door het speciaal hiervoor samengestelde projectkoor van 300 zangers en zangeressen. Daarvoor zoeken we jou! Deze muzikale uitvoering vindt plaats op het Noorderstrand van Scheveningen. Dit unieke project wordt geproduceerd door Festival Classique in samenwerking met Kwekers in de kunst, Opera2Day en Theaterkoor Dario Fo. Meer informatie vindt u hier.

Carmina Burana.png

Zilte Zoenen 3, een valentijnsconcert

Zilte Zoenen 3, een een zinderend valentijnsconcert aan zee in Scheveningen
woensdag 14 februari

Ik heb heel stil naar haar geluisterd
De lieve dingen die ze zei
Toen heeft de zee me ingefluisterd
Kom nog een beetje dichterbij

Uit: ‘Lieverd’ van Toon Hermans

Na de twee succesvolle valentijnsconcerten van voorgaande jaren presenteert Kwekers in de kunst Zilte zoenen 3. Ook nu weer een afwisselend theaterconcert dat zowel de zee als de liefde bezingt en knipoogt naar ‘Scheveningen, 200 jaar badplaats’. En heel bijzonder in de versie van dit feestjaar 2018 is dat een ensemble van topmuzikanten van het Residentie Orkest het concert begeleidt. Opera, musical, kleinkunst, muziek uit films en ander verrassend repertoire passeert de revue; van Toon Hermans naar Stephen Sondheim, van de Onedin Line en de Titanic naar De Parelvissers en oude fado. Met medewerking van het Schevenings Vissersvrouwenkoor, kinderen uit Scheveningen, het Kassenbouwerskoor, Theaterkoor Dario Fo, het projectkoor van Kwekers in de kunst en meer bijzondere gasten.

Zilte Zoenen is onderdeel van de programmering van Feest aan Zee, 200 jaar badplaats Den Haag ~ Scheveningen. In 1818 bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Dit jaar biedt de stad haar inwoners en bezoekers een zee aan festiviteiten. Bekijk het hele programma op feestaanzee.nl

Kaarten 20/15/10 euro zijn te koop van bij
www.zuiderstrandtheater.nl
of 070 88 00 333

Houtrustweg 505
2583 WB Den Haag

Zilte Zoenen is een productie van Kwekers in de kunst, Zuiderstrandtheater en Residentie Orkest en werd mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Rabobank Den Haag, Feest aan Zee, Vrienden in de kunst en W. van der Zwan & Zn..

AD Westland - Column Alphons de Wit - 5 november 2017

Dat Sjaak alvast 40.000 euro heeft laten overmaken is niet meer dan normaal

COLUMN Een beetje triest is het wel. Heb je net je hielen gelicht, hebben ze je nota bene onder oorverdovend applaus de hoogst onderscheiding van de gemeente op je revers gespeld, mag je jezelf ereburger noemen en vervolgens gaan ze je met grof geschut te lijf omdat je een onrechtmatige betaling zou hebben gedaan aan een hoogstaand cultureel gezelschap.

Alphons de Wit 05-11-17, 16:06 

De Kwekers in de Kunst liggen niet zo lekker in het Westland. Natuurlijk, in het vorige leven, als Dario Fo, werden leuke dingen gedaan. Uniek zelfs. Nog nergens vertoond: in een jaar tijd elf verschillende opera's in de elf dorpskernen. Op scholen werden leerlingen in contact gebracht met cultuur, allemaal geweldig, maar het mocht niets kosten. De organisatie werd te professioneel vond de politiek, de kosten liepen te hoog op, en dus werd Dario Fo omzichtig de nek omgedraaid en vervolgens als Kwekers in de Kunst in de armen van de Den Haag gedreven. Den Haag heeft De Kwekers inmiddels met open armen ontvangen en geniet van de culturele topprestaties.

Het siert Sjaak van der Tak dat hij De Kwekers op waarde heeft weten te schatten en hen niet de rug heeft toegekeerd. Het siert hem en het college dat ze aan de Kwekers hebben gedacht voor de opening van het World Horticenter, zozeer zelfs dat er een fors bedrag is uitgetrokken om de Kwekers iets moois te laten creëren.

Natuurlijk had de gemeenteraad van Westland zich daarover moeten uitspreken. De door de bevolking gekozen vertegenwoordigers die te pas en te onpas laten blijken dat ze, behalve in verkiezingstijd, eigenlijk niet zoveel met het stemvee te maken hebben, vinden dat ze overal iets van moeten vinden. Dat Sjaak alvast 40.000 euro heeft laten overmaken, al dan niet met goedkeuring van de collegeleden, is niet meer dan normaal. Je moet toch bijna overal waar je een bestelling van een ton plaats een gedeelte vooruitbetalen. Bij normale verstandhoudingen zou niemand een woord vuil hebben gemaakt over de zaak. Vlak voor de verkiezingen wordt het verhaal echter met gejuich ontvangen en wordt de eerste poging gedaan het blazoen van de populaire ex-burgemeester van alle glans te ontdoen. Dat is flink, heel flink.

Column AD Westland Alphons de Wit 5 november 2017

Satyagraha

De opera Satyagraha van de wereldberoemde componist Philip Glass is geïnspireerd op Mahatma Gandhi’s filosofie van geweldloos verzet. De componist gaf persoonlijk toestemming aan Korzo producties en Kwekers in de Kunst om zijn opera uit te voeren in een nieuwe enscenering met Indiase moderne dans. Het publiek werd al verrast in 2015 en 2016 met de eerste twee Aktes. In het jaar van Glass’ 80e verjaardag wordt deze muzikale happening voltooid in een uitvoering met 60 westerse - en Indiase koorzangers, operazangers, Indiase dansers, moderne dansers en muzikanten.

compositie Philip Glass | dirigent Rick Schoonbeek |  leiding Zangam koor Samhita Mundkur | leiding Theaterkoor Dario Fo Rick Schoonbeek, Boudewijn Ruigrok | dramaturgie  Leo Spreksel | lichtontwerp Peter Lemmens

De voorstelling in Korzo duurt 3 uur incl. pauzes

Speeldata:
vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober 2017 om 19.30 uur
zondag 29 oktober om 14.00 uur

Keuken van Satyagraha:
zaterdag 28 oktober om 17.00 uur

Kaartverkoop & informatie:

Korzo

Satyagraha is een productie van Korzo producties & Kwekers in de Kunst en wordt mogelijk gemaakt door donateurs, het VSBfonds, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Fonds Cultuurparticipatie, Prins Bernard Cultuurfonds en de Cultuurschakel.

Harde Handen, een vissersopera over Scheveningen

Nu extra voorstellingen in de verkoop voor dinsdag 12 en woensdag 13 september!

Wegens groot succes in reprise: Harde Handen, gebaseerd op Heijermans' klassieker Op Hoop van Zegen. Met ontroerende liedjes, humor en veel anekdotes over het harde vissersbestaan in Scheveningen van de vorige eeuw. Niemand minder dan Loes Luca speelt de beroemde rol van Kniertje. Harde Handen is dan wel een reprise van twee jaar geleden, maar de vissersopera is toch niet helemaal hetzelfde. De muziek wordt dit keer uitgevoerd door het Residentie Orkest en aan de cast is acteur Bas Muijs toegevoegd! 

Harde Handen is een prachtig spektakel over de eeuwige strijd tegen geld, macht en de zee. Aanbevolen voor jong (8+) en oud!
Speeldata: 7, 8, 9, 10 (matinee), 12 en 13 september
Kaarten: Zuiderstrandtheater

“Degelijk vakwerk in Scheveningse vissersmusical” 
"Loes Luca is niet alleen geestig maar ook tragisch, en ze zingt uitstekend.” 

- Theaterkrant

Het publiek over Harde Handen:
‘Geweldige voorstelling, we hebben genoten!’
‘Het was SUPER bij Harde Handen!’
‘De zang, muziek, de kostums, alles was fantastisch.’

Regie Pieter Kramer Tekst Bouke Oldenhof (met tekstbijdragen van Hans Dorrestijn) Muziek Willem Breuker e.a. Muzikale leiding Rick Schoonbeek en Boudewijn Ruigrok Met Loes Luca, Lester van Olffen, Jeffrey Boekestijn, Jennifer Welts, Julia van der Vlugt, Koos Sekrève, Bas Muijs, Residentie Orkest, Theaterschool Rabarber, Kwekers in de kunst, Theaterkoor Dario Fo en het projectkoor van meer dan 100 Scheveningers.

Visserskoppen; een ode aan alle Scheveningse vissers
Tijdens de serie voorstellingen van de vissersopera Harde handen van 7 tot 13 september is ook Visserskoppen weer te bewonderen. Een expositie van 40 sprekende foto’s en citaten aan het hek bij de haven van het Zuiderstrandtheater, gemaakt door huisfotograaf Emi Barendse.

Honderd jaar pacificatie

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de historische schoolstrijd ten einde kwam en er algemeen kiesrecht (voor mannen..) werd ingevoerd. Samen wordt dat de pacificatie genoemd. Door Stichting Historie-KS zijn we gevraagd om deze gebeurtenis na te spelen op het Binnenhof in Den Haag. Met honderd demonstrerende vrouwen onder leiding van Aletta Jacobs en allerlei ministers die toen een belangrijke rol hebben gespeeld. Afgelopen weekend, in de zon, trokken we veel bekijks met de honderd roepende vrouwen in historische kleding met oude spandoeken door de binnenstad van Den Haag. Voor foto's kijk op Oypo

hf-DSC_8183p-n.jpg

Haags Historisch festijn

Dit weekend werkt Kwekers in de kunst mee aan het Haags Historisch festijn. Wij werken mee aan het onderdeel Pacificatie. 100 Vrouwen in kleding van 100 jaar geleden trekken naar het Binnenhof om de demonstratie voor vrouwenkiesrecht van 100 jaar geleden na te bootsen. Er worden strijdliederen gezongen onder begeleiding van de Maxima's. Op het Binnenhof vindt ook het schouwspel Kiesrecht+Schoolstrijd=Pacificatie plaats.
Dit geheel wordt 6 x uitgevoerd op zaterdag 19 en zondag 20 augustus om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. Het is voor iedereen gratis toegankelijk. In het Nutshuis vinden voordrachten plaats tussen 11.00 en 15.30 uur. Hier meer info Haags Historisch festijn.

Opening Sportcampus Zuiderpark

Speciaal voor de buurt veranderde Sportcampus Zuiderpark afgelopen zaterdagavond in een cultuurpaleis. Samen met het Metropole Orkest zongen muzikanten uit alle windstreken de sterren van de hemel. Kwekers in de kunst werkte nauw samen met het Metropole Orkest en de gemeente om deze culturele avond in te vullen. Naast optredens van Theaterkoor Dario Fo traden uiteenlopende artiesten op zoals de Antilliaanse jazzzangeres Izaline Calister, de Belgisch-Marokkaanse zanger Rachid Kasmi, de Argentijnse zanger Jose Rivero, de Turkse zangeres en pianiste Karsu, Bollywoodzangeres Madhu Lalbahadoersing en zanger Edgar Burgos van de feestband Trafassi. De avond sloot af met een spectaculaire vuurwerkshow. 

sportc-DSC_6683k.jpg

High Tea Etnische Zakenvrouwen Nederland

Op uitnodiging van de gemeente Den Haag verzorgde Theaterkoor Dario Fo 2 juli een muzikaal optreden tijdens een bijzondere bijeenkomst over Vrouwelijk Leiderschap. Dagvoorzitter voor de 11e editie van de EZVN High Tea Etnische Zakenvrouwen Nederland (EZVN) was de journalist Sheila Sitalsing. De bijeenkomst werd georganiseerd op een unieke locatie in de stad: het Vredespaleis.

Boerol – Theaterdiner

Op de vrijdag voor Boerol werden tijdens de eerste gang van het sfeervolle diner prachtige stukken uit de opera Carmen gezongen door Koos en Jolentha van Theaterkoor Dario Fo o.b.v. Rick Schoonbeek van Kwekers in de kunst.